TR | EN
Öğr. Laboratuvarları

Genel Bilgisayar Laboratuvarı

Bu laboratuvarda bölümümüzde açılan “Database Management Systems”, “Computer Programming”, “Engineering Graphics”, “Veri Yapıları”, “İşletim Sistemleri”, “Image Processing”, “Bilgisayar Mimarisi”, “Paralel Programlama”, "Introduction to Programming", "Object Oriented Programming I", "Object Oriented Programming II" ve "Mobil Programlama" derslerinin uygulamaları gerçekleştirilmektedir. “Bilgisayar Mimarisi” ve “Paralel programlama” derslerinde simülatör programlar üzerinden uygulamalar gerçekleştirilmektedir.

Sayısal Sistem Laboratuvarı

Bölümümüzde açılan “Digital Systems Laboratory” dersi bu laboratuvarda yürütülmektedir. Laboratuvarda her birinde aynı anda iki öğrencinin çalışabildiği 10 adet deney masası bulunmaktadır. Aktif olarak kullanılan 9 adet deney masasının her birinde, 1 adet digital osiloskop, 1 adet sinyal jeneratörü, uygulama devrelerinin monte edilip, gerekli giriş beslemelerinin sağlanabildiği 1 adet elektronik deney seti ve 1 adet DC güç kaynağı bulunmaktadır. Ayrıca laboratuvarda diğer çalışmalarda kullanılmak üzere osiloskoplar, sinyal üreteçleri, elektronik deney setleri, dijital ve analog multimetreler ile birlikte havya setleri, baskı devre el matkabı, el aletleri vb. teçhizat da bulunmaktadır.

Mikroişlemciler Laboratuvarı

Bu laboratuvarda "Introduction to Microcomputers” ve “Microcontroller” dersine ait deneyler TEKOPIC2 deney seti kullanılarak yapılmaktadır. Uygulamalar MPI dilinde yapılmakta, kod geliştiricisi olarak MPICH tercih edilmektedir. Ayrıca isteyen öğrenciler projelerinde uygulama geliştirme ortamı olarak buradaki altyapıyı kullanabilmektedirler. “Introduction to VHDL” dersinde sayısal tasarım dilini uygulamalarla pekiştirmek için FPGA kiti kullanılmaktadır.

Bilgisayar Ağları Laboratuvarı

Bilgisayar ağları laboratuvarı, lisans programındaki zorunlu ve seçmeli derslerin uygulamalarında kullanılmaktadır. Ağırlı olarak "Network Applications", "Bilgisayar Ağları", "Ağ güvenliği", "Kurumsal Java", "Advanced Programming" ve “Artificial Intelligent” dersleri yürütülmektedir. 20 adet Windows işletim sistemleri yüklü bilgisayar ve Network deney seti (Cisco 28000 Series Router ve Catalyst 2960 Series Switch ) bulunmaktadır.

Veri Tabanı Yönetimi Laboratuvarı

Öğrencilerimiz bu laboratuvarda bir sistemin veri ihtiyaçlarının karşılanması amaçlı veri tabanı tasarımı ve gerçeklenmesi, karmaşık sorgu tasarlama, kullanıcı ara yüzlü ile bağlanma, veri depolama ve indeksleme vb. konularda bilgi ve tecrübe edinmektedirler. Ayrıca, veritabanları ile ilgili bazı temel kavramları tanımlama, verilen bir sistemin ihtiyacını karşılamak üzere ER diyagramları oluşturma, oluşturulan ER diyagramlarına karşılık gelen veritabanını oluşturma, temel ve karmaşık sorgular tasarlama ve uygulama yaparak takım çalışması deneyimi kazanmaktadırlar.

İşletim Sistemleri Laboratuvarı

Öğrencilerimiz bu laboratuvarda işletim sistemleri ile ilgili temel kavramları kavramak, işletim sistemlerinde karşılaşılan durumları ve problemleri yorumlamak, çok görevli programlar geliştirmek için Linux işletim sisteminde süreçler ve iş parçacıkları (threads), hafıza yönetimi, dosya sistemleri, giriş/çıkış sistemleri ve kördüğümler gibi konular üzerinde uygulama yapmaktadırlar. 

Gömüllü Sistemler Laboratuvarı

Gömüllü sistem laboratuvarında çeşitli uygulamalarda kullanılmak üzere, Siemens S7-200 Cpu 212, Cpu 222 ve Cpu 1212C PLC ler, EM235 analog digital çevirici modüller, Siemens TD200 text display,Simatic HMI Panel, çeşitli cisim sensörleri ve diğer envanterler  öğrencilerin kullanımına sunulmuştur.